Hivatalos Addon javító projekt

A Blender fejlődésének lassan természetes velejárója a Python API folyamatos változása. Ez a kereskedelmi szoftverek esetében ha nem is tabu de a fejlesztők igyekeznek a modulok működésében a lehető legkevesebb fennakadást okozni. Ez sajnos a Blenderről nem mondható el az API szolgáltatásai nem csak bővülnek hanem kiadásról-kiadásra sok régi függvény változik vagy teljesen kikerül belőle.

Az első nagyobb ilyen probléma a 2.5x ág megjelenésekor volt tapasztalható ekkor elég sok addon vált használhatatlanná jó esetben csak egy rövid időre, rosszabb esetben pedig nem érkezett hozzájuk frissítés.

A 2.7x ág megjelenésével már egyre több olyan egyébként hasznos kiegészítő van amit az eredeti fejlesztő nem akar vagy nem tud tovább fejleszteni. Meta Androcto meghirdette a hivatalos addon javító programot amihez nem a csak a jelenlegi fejlesztőket várják, hanem mindazokat akik éreznek magukban egy kis késztetést, hogy több hasznos de a jelenlegi formájában nem működő kódot kijavítsák.

A projekttel kapcsolatban MA öt fő irányt nevezett meg. Az első azon addonok javítása, frissítése amelyek hasznosak és olyan funkciókat adnak a Blenderhez amiket más kiegészítők nem kínálnak. Ezek azok az addonok amelyek a Blender Release és a Blender Contrib ágon jutnak el a felhasználókhoz mint például a Sapling vagy a Mesh Extra Tools.

A második körbe azok a kiegészítők kerülnek amelyek működnek de még mindig nem támogatnak mára alapvető funkciókat például az Ant Landscape hiányosság az anyagok támogatása terén.

A harmadik halmaz azon törött kiegészítők kerülnek amelyek javítását nem vállalja senki vagy olyan funkciókat tartalmaznak amelyek már nem elérhetők a jelenlegi kiadásban. Ezek eltávolításra kerülnek.

forrás: http://www.mikicompany.com/portfolio/3d

Az utolsó körben azok az addonok kerülnek amelyek funkciói megtalálhatók már a Blenderben vagy más mára elterjedtebbé vált kiegészítőkben. Ennek az elképzelésnek a fő mozgatórugója, ugyanazok a funkciók hogy ne legyenek jelen többszörösen a rendszerbe illetve, hogy csökkenjen az aktivált kiegészítők száma.

Megvalósítandó cél még, hogy a fejlesztők minél előbb áttérjenek a Git verziókezelőre és ezzel egységesen kezelhetővé váljon a külsős fejlesztők munkája is. A bejegyzésben ugyan konkrétan nem kerül megemlítésre de a BF ágban valószínüleg megjelenik az Iceking Tools is.